Interview med Jens Nielsen, sportsspilchef og
Kim Ragle GLMS Analysis Manager, Danske Spil

 

Vi beskytter sporten indefra

Danske Spil gør en stor indsats for at sikre integritet i sporten. Ifølge sportsspilchef Jens Nielsen er det afgørende for, at kunderne kan stole på, at det udelukkende er kampen på banen, der er på spil.

I et lokale fyldt med computerskærme sidder Danske Spils oddssættere. De holder hver eneste dag øje med, hvordan de mange sportsbegivenheder, danskerne kan spille på, udvikler sig. Skal odds justeres lidt op? Eller lidt ned? Er der en skade på det ene hold, som betyder, at odds skal ændres i forhold til det, der ville være normalt? Er der usædvanligt mange penge­indsatser på en kamp?

At holde skarpt øje med pengeindsatser er netop en af de opgaver, som Danske Spil har særlig fokus på. Det kan nemlig være tegn på, at nogen forsøger at snyde.

– Vores medarbejdere holder hele tiden øje med uregelmæssigheder. Hvis der bliver spillet mange gange fra et par lokale kiosker, eller der bliver spillet for usædvanligt høje beløb, kan det være tegn på, at der er noget galt, siger sportsspilschef Jens Nielsen.

Sætter en kædereaktion i gang

Han forklarer, at der er stor forskel på, hvorvidt der bliver placeret en række væddemål for større beløb over nogle timer, eller om det sker i løbet af fem minutter. I det sidste tilfælde vil Danske Spils erfarne oddssættere melde det ind og derefter i første omgang se på, om der er naturlige forklaringer på det store indskud. Det kan være, at Danske Spil har højere odds end andre og derfor tiltrækker mange væddemål. Hvis der ingen naturlig forklaring er, bliver uregelmæssigheden indrapporteret

– Vi er ikke eksperter i efterforskning. Vi kan blot konstatere, at der foregår noget unormalt, og så går vi videre med det til relevante myndigheder eller idrætsforbund, fortæller Jens Nielsen.

Det er først og fremmest til Danmarks Idrætsforbund samt Anti Doping Danmark, der varetager funktionen som sekretariat for Den nationale platform til bekæmpelse af matchfixing. Hvis der er mistanke om snyd, vil de tage kontakt til klubberne og undersøge det nærmere og eventuelt anmelde det til politiet.

En naturlig pligt at afsløre snyd

En anden vigtig samarbejdspartner er Global Lottery Monitoring System (GLMS), hvor Danske Spil har været med fra begyndelsen. Samarbejdet er derfor tæt, forklarer Kim Ragle, der er Analysis Manager i GLMS’ operative overvågningscentrum hos Danske Spil.

– Jeg sidder selv og monitorerer de spil, der foregår, og modtager desuden indberetninger fra oddssætterne hos Danske Spil. Vi har overblik over pengestrøm­mene og kan derfor se nogle mønstre, som idrætsforbundene ikke kan. De kender holdene, spillerne og dommerne, men det er ofte i pengestrømmene, at vi afslører snyd, siger Kim Ragle.

Man kan måske spørge sig selv, hvorfor spilleudbyderne ser det som deres op­gave at forhindre matchfixing. For Danske Spil er der ingen tvivl om, at det er en del af ansvaret, der følger med at udbyde spil:

– Hvis vi skal kunne give kunderne den bedste spilleoplevelse, skal de også vide, vi gør alt for sikre, der ikke er aftalt spil, og at atleterne gør sit bedste, hver gang de er på banen. Danske Spil har et langvarigt og tæt forhold til den danske sportsverden, og det ligger dybt i vores dna at ville beskytte sporten, siger Jens Nielsen.

Danske Spil begyndte allerede i 2005 at indberette uregelmæssigheder for at dæmme op for matchfixing. Og stod det til Jens Nielsen og Danske Spil skulle det være en pligt for alle spilleudbydere.

– Vi ser det som vores helt naturlige pligt at viderebringe oplysninger. Og vi opfordrer til, at det fremover bliver et krav til alle spilleudbydere, under­streger han.